HTML

...meg mást is főz

Friss topikok

Címkék

bacon (1) besamel (1) bodza (1) citrom (1) dió (1) eper (1) főétel (1) gyors (1) hagyma (1) ital (1) kávé (1) leves (1) limonádé (1) mandula (1) paradicsom (1) petrezselyem (1) pizza (1) sajt (1) spárga (2) sütemény (1) Címkefelhő

Archívum

spárgaleves

2013.05.29. 16:50 Eszter Befőz

ha tavasz, akkor spárga, ilyenkor ez folyik a csapból mint tél végén a medvehagyma, de nem érdekel, szeretem hogy szezonális, hogy most a fülünkön is spárga folyik ki, mert úgyis hamar vége a pünkösdi királyságnak és újra egy évet lehet várni míg ismét jön a friss termés.

IMG_3682.JPG

Addig is egy egyszerű leves belőle:

A leves ugyanúgy elkészíthető zöld és fehér spárgából is. Ami fontos hogy érdemes összeismerkedni termelővel, vagy akár közvetlenül spárgaföldről vásárolni mert öreg spárga nem jó spárga. Aki nem szereti a spárgát mert keserű, az ismeri a rossz spárgát. Szezon vége felé már olcsó, olyankor van hogy több csomaggal veszek és csak a rügyek tetejét használom csak fel.

Hozzávalók:

3 csomag spárga

2 liter víz

1 csapott ek só

1tk cukor

besamelhez:

5dkg vaj

3 csapott ek liszt

3dl tej

1tk só

bors

cayenne bors

szerecsendió

csokor petrezselyem

A spárgát megmossuk, összevágjuk. A szálakat egyesével megfogjuk és eltörtjük: ahol eltörik, onnantól kezdve nem fás, tehát a végét eldobjuk a felső végét megtartjuk. Ezt felvagdosom egy-másfél centisre, amekkorát szeretnék kanalazni és a rügy-végeket félreteszem.

Lábasba teszem a vizet, a spárgaszárakat, teszek bele egy kanál sót és cukrot majd 20 percig főzöm, majd beledobom a rügyeket is, azoknak elég kb 5 perc főzés is.

Közben elkészítem a besamelt:

Nyeles lábasba teszem a vajat, megolvasztom majd hozzáadom a lisztet és megkeverem, de nem pirítom le. Hozzáöntöm apránként a tejet, meg ha az elfogyott, jöhet bele a spárgák mellől a főzőlé is. (Ha véletlen csomós lesz, botmixerrel lehet segíteni.) Ízlés szerint sózom, borsozom, reszelek bele szerecsendiót is egy csipet cayenne borsot is, mennyiség attól függ hogy gyerekek is eszik-e vagy csak felnőttek, mert akkor mehet bele több bors, szerecsendió és cayenne is.0

Közben összevágom a petrezselymet is, hozzáadom a besamelhez, majd az egészet beleöntöm a spárgák mellé. Elkeverem, forralok rajta egyet és kész is.

Ez egy nagy adag 5-6 személyre, lehet felezni, de nálunk ilyenkor gyorsan elfogy, mert szinte inni lehet olyan friss és zöld.

.

IMG_3689.JPG

.

IMG_3706-001.JPG

.

IMG_3710.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: leves spárga petrezselyem besamel

A bejegyzés trackback címe:

https://megmastisfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr35332430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása